Sardinia este căutată de turiști pentru apa cristalină, nisipul moale și cerul albastru. Doar că nu multă lume își dorește să și locuiască acolo. Celebra insulă italiană se confruntă cu o gravă criză demografică, după ce mai mulți tineri s-au mutat în marile oraşe ale Italiei.
Pentru a încerca să rezolve această problemă, guvernul alocă 45 de milioane de euro sub formă de subvenții pentru relocare, care pot fi distribuite sub forma a 3 000 de granturi.
Astfel, orice cetățean străin poate depune o cerere și se poate stabili pe această insulă, dacă i se aprobă şederea, primind și maxim 15.000 de euro.
În prezent, în Sardinia există peste 500 de persoane care au peste 100 de ani, fiind unul din teritoriile cu cel mai mare număr de centenari din lume.
Cererile de relocare se fac numai pentru localităţile din Sardinia care au mai puţin de 3.000 de locuitori.
Una dintre condiții este ca subvenția să fie cheltuită pentru restaurarea sau cumpărarea unei locuințe în acea localitate.
Suma nu ar trebui să depășească jumătate din valoarea casei sau a renovării, iar de multe ori suma plătită de guvern nu ajunge la plafonul ei maxim, potrivit Antena 3.
Condiția finală este să începeți să lucrați cu normă întreagă și să vă înregistrați ca rezident permanent pe insulă în termen de 18 luni de la sosire.
De altfel, în general, Italia este amenințată de o severă criză demografică, media de vârstă fiind acum de aproximativ 45 de ani. Proiecțiile sugerează însă că până în 2050, vârsta medie va ajunge la 50,7 ani.
Guvernul și președintele insulei, Christian Solinas, consideră că subvențiile îi vor motiva pe tineri să vină în Sardinia și să lucreze pentru a o dezvolta.